Azalea snoeien: hoe en wanneer snoei je een azalea?

Al een aantal jaren worden de azalea’s aangeduid als rododendron, type azalea. De oorsprong van deze mooie bloeier ligt in Japan en China, zoals de naam Japanse azalea of azalea Japonica al aangeeft. Ook de azalea mollis is gewild in Nederlandse tuinen. De azalea is winterhard en sommige soorten kunnen ook strenge vorst wel aan. In het algemeen geldt voor deze planten in de natuur dat hoe kleiner de bloemen zijn, hoe beter de plant tegen kou kan. Azalea’s hebben zure grond nodig om te bloeien. Als je een nieuwe struik aanplant, zorg dan dat de grond geschikt is gemaakt en je zal genieten van de bloemenpracht.

Wanneer moet je de azalea snoeien?
Het is geen noodzaak om een azalea te snoeien, tenzij deze te groot is geworden of je een verwaarloosde azalea weer in vorm wilt krijgen. Let dus goed op in hoeverre er snoei nodig is en pas op dat je een oude azalea niet te rigoureus aanpakt. De juiste tijd voor snoei is voor de meeste soorten in juni. In een snoeikalender kan je dat voor de zekerheid nog eens nazien.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *