Wilg snoeien: hoe en wanneer snoei je verschillende soorten wilgen?

Er zijn ongeveer 300 soorten wilg of salix. De bekendste in ons land zijn de knotwilg, de treurwilg, de bonte wilg en in tuinen zie je vaak een wilg op stam omdat deze klein blijft. De wilg is een stoere pionier die als eerste boom braakliggende terreinen inneemt. Ze zijn ook zeer belangrijk voor insecten vanwege de vroege bloei.

De katjes die sommige wilgen vormen zijn in feite het manlijke deel van de bloem. De vrouwelijke bloemen zijn klein en onopvallend. Een wilg wordt niet erg oud omdat het hout relatief zacht is. In ons klimaat betekent dat dat een wilg al relatief snel slachtoffer wordt van extreem weer, na een jaar of dertig. Wilgen zijn echte ‘waterpompen’ die vooral langs beken zijn te vinden. In de tuin hebben ze ook veel water nodig.

Wanneer snoei je een wilg?
De verschillende soorten wilgen snoei je in de winter of het voorjaar. In de zomer zijn ze indrukwekkend en rond september beginnen de bladeren te vallen. On het najaar verzamelen ze weer kracht voor het volgende seizoen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *